Açık Radyo'dan gündeme dair okuma önerileri - 3

Editörden
-
Aa
+
a
a
a

Açık Gazete ekibi olarak değinme fırsatı bulduğumuz ancak tamamına yer veremediğimiz önemli makale ve analizleri takipçilerimizle paylaşmaya devam ediyoruz.

Fotoğraf: Marina Leonova

Ukrayna işgali:

Democracy Now programcısı Amy Goodman, Noam Chomsky ve Vijay Prashad ile Ukrayna’da süren Rusya işgali üzerine konuştu. Chomsky ve Prashad, Batının kendi çıkarları doğrultusunda diplomatik ilişkiler yerine sadece Ukrayna’yı silahlandırıyor olmasının tüm dünya için büyük bir risk oluşturduğunu, yapılması gerekenin Rusya ile müzakere olduğunu anlattı.

Yale Üniversitesi’nde tarih profesörü olan Timothy Snyder, kendi bloğunda yaptığı analizde Kırım’ı Rusya’ya bağlayan Kerç Köprüsü patlaması üzerinden Rusya’nın Kırım ve Ukrayna üzerinde hak talep ettiği tarihsel okumayı eleştiriyor.

Rusyalı savaş karşıtlarının sitesi Posle Media’da Saida Sirazhudinova ile Khazbi Budunov, Dağıstan'da asker alımlarına karşı süren isyanı konu ediyor. Savaşın ırkçılık boyutuna değinen analistler, etnik Rus olmayanların cepheye daha fazla gönderildiğini ve özellikle Dağıstan'da neredeyse her köye bir cenaze geldiğini anlatıyor.

İklim ve çevre yazıları:

Greta Thunberg, yakında yayımlanacak yeni kitabı The Climate Book’un önsözünde yer alan bölümden bir parçayı The Guardian için yeniden düzenleyerek yayımladı.

Times gazetesi muhabiri Caitlin Moran, Greta Thunberg ile hem Glastonbury Festivali sırasında hem de birkaç gün önce yaptığı röportajları kendi duygu ve gözlemleriyle birlikte paylaştı.

Kanadalı gazeteci, yazar ve aktivist Naomi Klein, Intercept’teki makalesinde Kasım ayında Mısır’da gerçekleşecek COP27 İklim Zirvesi’nin önemini ve zirvenin bir diktatörlük rejimi altında yapılacak olmasının çelişkilerini analiz ediyor.

The Guardian yazarı George Monbiot, Britanya’nın yeni hükümeti Liz Truss yönetiminin büyük sermaye grupları ile ilişkisi üzerine yazdığı önceki makalelerinin devamı niteliğinde olan ve Truss’ın “büyüme karşıtı koalisyon” diyerek düşmanlaştırdığı iklim aktivizmini savunan bir yazı kaleme aldı.

Basın özgürlüğü:

Amerikalı gazeteci Chris Hedges, Wikileaks kurucusu Julian Assange’ın Britanya’dan ABD’ye iadesi kararına karşı gerçekleşen eylemler haftasında Assange üzerine bir makale kaleme aldı.

İran’da özgürlük mücadelesi:

Açık Radyo’da uzun yıllardır Farsî müziklere yer veren Fizan Ekspresi’nin yapımcısı Milat Bülent Kılıç, İran’daki devrimci durumun önemi üzerine iki önemli makale kaleme aldı. Kılıç ilk makalesinde isyanın nasıl başlayıp geliştiğini anlatıyor, son makalesinde ise isyanın devrimci bir şekle büründüğünü açıklıyor.